Skip to main content
OpinióPremsa

Adolescents i mòbils, ús i abús

By 10 diciembre 2023enero 10th, 2024No Comments

Article escrit pel Ramon Morera i Castell. Publicat a El Castell el desembre del 2023.

Fa setmanes que s’ha creat una xarxa de famílies de tot Catalunya que s’han pronunciat contràries al fet que les persones menors de 16 anys disposin d’un telèfon mòbil intel·ligent. Les noves tecnologies s’han introduït progressivament a les nostres vides quotidianes   sense que com a societat n’hàgim valorat els pros i els contres. D’altra banda, els casos d’ús excessiu perjudicial o d’addicció a les pantalles o de riscos de les xarxes socials entre menors fan saltar les alarmes de famílies i centres educatius que sovint no tenen eines per fer front a aquestes situacions. 

És evident que la utilització de dispositius mòbils és una qüestió complexa pel seu doble vessant: que són útils per a les comunicacions, la socialització i per a l’accés a la informació, per exemple, però alhora poden suposar un risc per a la salut física i mental que no sabem com tractar o controlar com a societat. Es tracta, doncs, que esbrinem els factors que fan que una eina tecnològica útil esdevingui un instrument perjudicial per a la salut.

La Generalitat ha deixat la decisió en mans dels centres educatius i ha convocat una reunió del Consell Escolar de Catalunya per debatre sobre el tractament que s’ha de fer dels dispositius mòbils als centres escolars de primària i secundària, una reunió que hauria de servir per establir un criteri unificat perquè tots els centres de Catalunya donin el mateix tractament a aquests aparells. Aquesta és la mostra més evident que cal un debat ample sobre menors i telèfons mòbils, que cal arribar a un consens social que permeti aprofitar-ne els avantatges i que, alhora, erradiqui, o com a mínim redueixi, les situacions perjudicials que pot provocar la seva utilització.

Des de Movem En Comú Podem, volem implicar-nos en aquest debat i volem que l’Ajuntament de Castelldefels entomi aquesta qüestió a la ciutat i que el govern de SOM PP convoqui el Consell escolar municipal per tal que puguem conèixer la situació als nostres centres educatius i que les famílies de la ciutat tinguin fòrums de debat on contrastar opinions i experiències sobre aquest tema. Es tracta d’un tema complex que cal posar a debat i des dels ajuntaments cal contribuir-hi.