Skip to main content
Notícies

Movem Castelldefels expulsa la regidora Ana Quesada per trànsfuga i exigeix la seva dimissió per falta d’ètica

By 5 mayo 2020No Comments

L’assemblea de Movem Castelldefels (ICV, EUiA, MES i Equo) ha aprovat aquest dilluns l’expulsió de la regidora Ana Quesada per la seva decisió d’abandonar el grup municipal i conservar l’acta, convertint-se en una regidora trànsfuga. L’organització considera que Quesada ha vulnerat els principis ètics de l’organització i li exigeix la seva dimissió immediata.

Quesada va ser la número 4 de la candidatura de Movem En Comú Podem a les passades eleccions i fins ara ostentava les regidories d’Habitatge, Comerç, Serveis Socials i Dependència. El 12 de març, a les portes de la declaració de l’estat d’alarma, Quesada va comunicar la seva marxa a través d’un missatge al grup de Whatsapp de la formació.

L’ara regidora trànsfuga va ignorar tots els mecanismes democràtics de l’organització –obviant tant l’assemblea local com els òrgans de coordinació del grup municipal– i va comunicar la seva decisió de conservar l’acta de regidora i els drets polítics i econòmics que se’n desprenen. Quesada va prendre aquesta decisió sense previ avís i contra el criteri de l’organització, en un moment molt delicat en què els esforços de la formació estaven centrats a donar resposta a la crisi del Covid-19.

La Comissió d’Ètica, que es va reunir telemàticament per abordar la qüestió, va concloure que amb aquesta decisió Quesada incompleix el Codi d’Ètica Política de l’organització i impossibilita principis bàsics com “la transparència i el rendiment de comptes”. La resolució també dictamina que Quesada “ha vulnerat el principi de radicalitat democràtica”, alimentant la desconfiança de la ciutadania envers la política i incomplint el mandat de les 4.330 persones que van confiar en la candidatura de Movem En Comú Podem.

Per tot això, la resolució, aprovada en una assemblea telemàtica aquest dilluns, acorda la seva expulsió, fent també palès els compromisos de l’organització amb el Pacte Antitransfuguisme i el Manifest per la Dignitat Política de Castelldefels. Paral·lelament, l’executiva de Catalunya En Comú ha acordat la seva expulsió cautelar, mentre una comissió instructora estudia l’expulsió definitiva.

Movem En Comú Podem exigeix a Quesada que renunciï a la seva acta i doni pas a la següent candidata, l’exregidora d’Educació, Pau i Solidaritat Nathalie Langer. Així mateix ho ha reclamat EUiA Castelldefels, l’organització a la qual Quesada representava dins de la coalició, que ha qualificat la decisió d’egoista i poc encertada pel fons, les formes i el moment triat.

El govern progressista a Castelldefels manté la majoria

Tot i aquest cas de transfuguisme, les forces que van subscriure l’acord de govern a Castelldefels el juny del 2019 –PSC, Movem En Comú Podem i ERC– continuen conservant la majoria al Ple. Movem En Comú Podem entén que l’emergència sanitària ha obligat a posposar la gestió d’aquest conflicte, motiu pel qual s’ha hagut d’ajornar la seva expulsió de Movem En Comú Podem i la seva sortida del govern local. En aquest sentit, l’organització entén que, un cop expulsada del partit, la sortida de Quesada del govern local és inevitable i ineludible.

Aquest no és el primer cop que Castelldefels pateix la xacra del transfuguisme. El 2014, sota el mandat del popular Manuel Reyes, el llavors regidor d’Educació Santiago Barona, que s’havia presentat per la candidatura de CiU, va decidir apartar-se de les sigles per les quals va ser escollit i continuar al govern local com a regidor trànsfuga. El Ple de l’Ajuntament de Castelldefels va aprovar llavors el Manifest per la Dignitat Política, una moció contra el transfuguisme aprovada pel PSC, ICV-EUiA i CDC, i que va subscriure també ERC, que en aquell moment no tenia representació al consistori.

Movem En Comú Podem va intentar una mediació amb Quesada

Des de l’inici del mandat, Quesada va comunicar discrepàncies amb el grup municipal. Com a resposta, la comissió coordinadora de l’organització va abordar aquesta qüestió i l’assemblea va acordar un procés de mediació, que es va iniciar de forma satisfactòria i va arribar a diversos acords. Tanmateix, el passat 12 de març la regidora va comunicar la seva marxa del grup, incomplint els acords arribats, i en un moment del tot inoportú, a les portes de la declaració de l’estat d’alarma.