Skip to main content
NotíciesOpinióPremsa

Cal pacificar l’autovia de Castelldefels i transformar-la en una via urbana

By 22 junio 2022No Comments

Castelldefels té 3 grans barreres urbanístiques que divideixen la ciutat. L’autovia, actualment coneguda com a C-31, tenia sentit fa anys com a via ràpida per connectar Barcelona amb les poblacions del sud, però ara, l’autopista C-32 ja realitza aquesta funció. L’autovia ha de transformar-se en una via urbana amable i deixar de ser una “barrera” que divideix la nostra ciutat.

Des de Movem en Comú Podem, vam presentar una bateria de propostes a l’Ajuntament per pressionar a l’equip de govern i a la Generalitat per tal de pacificar la C-31 al seu pas per Castelldefels. El Parlament de Catalunya a petició del grup d’En Comú Podem, va acordar que es duria a terme el projecte de pacificació, un acord que, malgrat que va tenir llum verda l’octubre de 2019, encara no s’ha materialitzat. Convertir la C-31 en una via urbana és imprescindible per poder incorporar carrils bici, per poder travessar-la en diferents punts amb rotondes, per exemple a l’altura de l’avinguda de Màlaga o fer, com ja passa al seu pas per Barcelona, sent una via urbana, convertint-se en la Gran Via, també s’hauria d’aprofitar per recuperar part de la pineda perduda i prioritzar el transport públic i els vianants. Més enllà d’això, cal disminuir la velocitat màxima de circulació a 50 quilòmetres per hora per tal de mitigar l’impacte acústic sobre els barris que la rodegen.

Però si parlem de mobilitat sostenible, i de connectar els barris no podem oblidar que s’ha de fer realitat el projecte que l’Ajuntament ja té fa temps, de continuïtat del carril bici de l’avinguda Pineda amb el carrer 11 a través d’una passarel·la, un pas actualment molt insegur per les bicicletes.

La mobilitat tradicional que únicament prioritza el vehicle i no les persones, està obsoleta. És imprescindible fomentar mitjans de transport alternatius al vehicle privat i fomentar la mobilitat sostenible, és a dir, el transport públic i l’ús de la bicicleta. A Castelldefels, cal executar les connexions entre els diversos trams de carril bici que hi ha habilitats i ampliar la xarxa ciclable.

D’altra banda, l’emergència climàtica, la contaminació i les emissions de CO₂, afecten negativament la salut de les persones, a més de ser una amenaça pel planeta. Els ajuntaments són el principal agent de transformació de les ciutats i fomentant la mobilitat sostenible contribuïm a frenar el canvi climàtic i a millorar la salut de les persones. Fem-ho. Encara som a temps d’aturar el desastre.

Ramon Morera i Castell
Article publicat a La voz de Castelldefels (Maig 2022)