Skip to main content
Notícies

Combatre la processionària del pi

By 5 diciembre 2016No Comments

ARA ES EL MOMENT D’APLICAR TRACTAMENTS FITOSANITARIS PER COMBATRE LA PROCESSIONÀRIA DEL PI

En el mes de Gener d’aquest any, vam publicar un article de la processionària del pi i els tractaments per evitar el seu creixement i desenvolupament: https://www.facebook.com/movemcastelldefels/posts/451017091762728

proce03Què és la processionària del pi?

La processionària del pi és una plaga molt coneguda dels nostres boscos que s’identifica ràpidament per la presència de les típiques bosses de pèls blancs a les branques dels pins o els cedres, per àrees desproveïdes de fulles al seu entorn, i sovint per la presència de processons d’erugues que ens causen molestos efectes urticants si les toquem o ens hi acostem massa.

Les papallones neixen a l’estiu i posteriorment les femelles posen ous al capdamunt de les fulles dels pins. Al cap d’un mes neixen les erugues que s’alimenten d’aquestes agulles. Quan arriba el fred, les erugues formen les bosses de pèls sedosos dins de les quals passen l’hivern a resguard de les baixes temperatures, i d’on surten a les nits per alimentar-se de les acícules de pi (fulles o agulles) de l’entorn més pròxim.

Al final de l’hivern (durant els mesos de febrer a abril) baixen dels arbres i formen les processons amb l’objectiu de buscar un indret adequat per enterrar-se i construir el capoll, on fan la crisalidació, i donen lloc a noves papallones a l’estiu següent, per bé que algunes poden trigar dos o més anys a fer-ho.

Si la tardor no és gaire freda les erugues tenen menys mortalitat. Si bé el fred pot arribar a matar les erugues, quan ja és entrat l’hivern i ja han fet les bosses dins les quals es protegeixen, és més difícil que les baixes temperatures les pugin arribar a eliminar.

El risc de contacte amb aquests insectes es produeix durant els períodes de migració:

  • finals de tardor (quan construeixen els nius).
  • principis de la primavera (quan l’augment de les temperatures estimula les erugues a desplaçar-se de l’arbre al terra).
  • També existeix risc en l’època en què es manipulen els nius per eliminar-los (d’hivern a primavera).

Perills de la processionària del pi per a persones i mascotes

A banda dels danys ocasionats als arbres, la processionària del pi pot provocar problemes de salut a humans i animals (gats, gossos i fures), a causa d’una reacció al·lèrgica als seus pèls urticants.

Persones: Si les agafem o manipulem ens provocaran lesions irritants a les mans, a llavis, ulls o altres mucoses amb les que ens freguem les mans prèviament afectades.

Mascotes: Els pèls de les erugues són molt irritants i poden produir greus lesions a la mucosa de la boca i a la llengua si la nostre mascota les ingereix accidentalment o les llepa. El resultat principal són inflamacions a l’àrea de la boca, que en els casos més greus pot provocar la pèrdua de part de la llengua i els llavis, o fins i tot l’asfíxia. Si sospiteu que la vostre mascota ha pogut estar jugant amb aquestes erugues porteu-la el més aviat possible al veterinari per avaluar-la i en cas d’afectació, iniciar un tractament i minimitzar-ne les conseqüències. Si no podeu anar de forma immediata al veterinari, renteu la zona afectada, amb aigua calenta corrent i a pressió, sense fregar la zona afectada, ja que els pels de les erugues tendeixen a clavar-se més i podríeu empitjorar el procés.

http://www.elcastell.org/ca/index/11587/Continua-l’aplicacio-de-tractaments-fitosanitaris-per-.html

Cal afegir, finalment, que la processionària té nombrosos enemics naturals com els ocells insectívors, o una gran diversitat d’insectes que ataquen les ostes o les erugues. Sovint, però, és necessari dur a terme accions de lluita amb tractaments insecticides en casos de protecció, o si els focus són molt intensos i afecten jardins o boscos freqüentats per l’home.

Per saber-ne més coses pots consultar la fitxa d’aquesta plaga del departament d’Agricultura:

http://agricultura.gencat.cat/web/.content/ag_agricultura/ag02_sanitat_vegetal/ag02_02_plagues/documents_plagues/fitxers_estatics/fitxa_06_processionaria_pi.pdf