Skip to main content
NotíciesPremsa

La cistella de la compra, un dret bàsic

By 18 octubre 2022No Comments

Candela López Tagliafico. Article publicat a El Castell d’octubre del 2022

 

Fa uns dies, la vicepresidenta del Govern Yolanda Díaz va llançar la proposta d’establir un topall sobre el preu dels productes bàsics de la cistella de la compra. Per a la ministra de Treball, l’alimentació és un dret bàsic de totes les persones i aquests productes haurien de quedar fora dels estralls de la inflació que ha provocat la guerra d’Ucraïna. Si s’ha fet amb el gas, per què no s’ha de poder fer amb els aliments?

Tots i totes estem notant la pujada escandalosa dels preus de productes bàsics com la fruita i la verdura, la llet o els ous. Si a això hi afegim l’augment dels tipus d’interès i, per tant, del cost mensual de les hipoteques, és fonamental que les administracions prenguin un paper actiu aplicant mesures que garanteixin uns mínims a totes les persones. Des d’aquest punt de vista, els ajuntaments també han de mullar-se i han de trencar-se les banyes per implementar mesures que mitiguin els efectes de l’escalada de preus i que, alhora, fomentin el consum en el comerç de proximitat i la promoció d’una alimentació saludable.

Mentre no es puguin limitar els preus per la via d’una llei, els ajuntaments poden proposar al teixit comercial de les seves ciutats que estableixin un preu limitat en productes bàsics i, alhora, ajudar-los en la seva activitat econòmica. Es tracta de cosir una xarxa de complicitats que faci possible que tothom pugui accedir a una cistella de la compra mínima, que asseguri l’accès a l’alimentació en condicions plenes i, alhora, de promoure el comerç local en un context en el qual la majoria de famílies hauran d’apretar-se el cinturó.

Els ajuntaments són l’administració més propera a la ciutadania i els hem de demanar que es posin al costat de la gent que pateix, oferint solucions des del seu àmbit de competències. Allà ens trobarà el Govern municipal, implicant-nos a fons en aquesta qüestió. Per evitar que ningú no es quedi enrere en l’accès a una cistella de la compra bàsica, treballem dia a dia des de Movem En Comú Podem.