Skip to main content
OpinióPremsa

La Pineda no es toca

By 10 octubre 2023enero 10th, 2024No Comments

Article escrit per la Candela López Tagliafico. Publicat a La Voz a l’octubre del 2023

El govern del PP i SOM Castelldefels ja ha començat a demostrar que la seva manera de governar serà d’esquena a la ciutadania i al progrés de la ciutat. Fa uns dies, l’alcalde Reyes ens alertava de la mala situació econòmica de l’Ajuntament, però malgrat això el seu govern ha acordat malgastar 251.000 euros per eliminar el carril bici de l’avinguda Pineda per tornar-hi a posar més circulació de cotxes en els dos sentits, sense fer cap estudi de mobilitat i sense dialogar amb el veïnat, les entitats, les escoles o les AFA ni els establiments comercials de la zona. Aquesta decisió demostra el negacionisme climàtic del govern municipal atemptant contra una avinguda pacificada i segura, i ocasionant un greu perjudici a la salut dels veïns i veïnes amb més cotxes, embussos, fum i soroll en aquesta via tan important de la ciutat, i molta inseguretat per a vianants i per als usuaris del carril bici (nens i nenes que passegen, van a l’escola, patinets, persones en cadires de rodes…) que amb el projecte del PP i SOM hauran d’anar compartint circulació amb els cotxes.

Però la sorpresa de la ciutadania va ser total quan poques setmanes després de fer-se públic el projecte, SOM, tot i compartir govern amb el PP, va emetre un comunicat on es desmarcava d’una part d’aquest projecte que va ser aprovat per l’equip de govern. La seva proposta és mantenir un tram, però mantenen la voluntat de suprimir-ne un altre, desvirtuant totalment el sentit del carril bicicleta que ara connecta poble i platja per aquesta avinguda, i per tant desmantellant igualment el carril bicicleta. Quan els socis de govern posin punt final a les seves disputes internes, potser es dedicaran a explicar a la ciutadania què faran. 

Mentrestant, als senyors Reyes, Cerpa i els seus companys i companyes de govern els recordem que la pacificació de carrers traient la contaminació de la calçada i creant nous espais per a bicis i vianants és una inversió que s’està portant a terme des de fa molts anys a la immensa majoria de ciutats. Amb tres objectius bàsics: millorar la salut de les persones, garantir la seguretat viària i fer front a l’emergència climàtica. Amb un carril bici segregat com el que ja existeix des de fa només 4 anys, en què no poden entrar ni cotxes ni vianants, s’ha demostrat que tots i totes hem guanyat amb la seva existència. Menys fum, menys soroll i menys accidents. I més desplaçaments a peu, en bici i en patinet entre el centre de la ciutat i la platja. A més, des de fa pocs mesos, aquest carril bici ja està connectat amb el carril bici segregat de la C-245, que s’acaba d’obrir al trànsit, i que permet fer un recorregut segur en bici o patinet des de qualsevol punt de l’avinguda de la Constitució fins a la platja passant per l’avinguda de la Pineda. I sense que bicis, patinets, vianants i cotxes es creuin en cap punt de la via.

Aquesta decisió del govern de PP i SOM situa Castelldefels a la llista negra de les ciutats amb governs d’ultradreta que destrueixen carrils bici i fan tornar el fum i el soroll dels cotxes pels carrers principals. A València, Elx, Gijón, Logronyo i Valladolid, s’hi haurà d’afegir ara Castelldefels. Des de Movem En Comú Podem, no ens quedem quiets i volem manifestar tot el nostre suport i solidaritat amb els veïns i veïnes que ja estan organitzades en una plataforma cívica per evitar que es porti a terme aquest projecte destructiu. Estem treballant per presentar al·legacions per frenar el desmantellament de l’avinguda de la Pineda i animem a tot el veïnat de Castelldefels a fer el mateix, deixant clar que la Pineda no es toca.