Skip to main content
Opinió

L’escola presencial ha de ser una prioritat

By 31 agosto 2020No Comments

Per Javier Martín Sainz

A pocs dies perquè comenci el curs escolar, encara no coneixem com l’Ajuntament de Castelldefels garantirà el bon funcionament de les cases d’infants i dels centres educatius de la ciutat. El govern en minoria pot prendre nota de la feina que estan fent Barcelona o El Prat, que porten temps treballant els plans per la tornada a les escoles amb la comunitat educativa perquè famílies i criatures puguin gaudir i tenir garantit el curs amb la nova normalitat. Han treballat mesures com la desinfecció de tots els centres educatius, garantir la distància de seguretat als accessos de les escoles, senyalitzant millor els entorns dels centres i adequant les voreres quan calgui. També s’ha posat a disposició de les escoles que ho necessitin biblioteques, centres cívics, parcs i places perquè els nens i nenes tinguin més espai on estudiar i també on jugar a l’hora del pati. Tenen a disposició material informàtic per garantir el seguiment de les classes en cas de confinament. I el més important, han incrementat el personal educatiu amb la finalitat de rebaixar les ràtios en les escoles bressol, han posat a disposició treballadors municipals per gestionar millor les entrades i sortides de tots els centres educatius. I a Castelldefels, de moment, a dues setmanes d’iniciar el curs escolar, res de res.

Tampoc la Generalitat ha fet els deures i començarà el curs amb algunes assignatures suspeses: seguim sense un pla de lluita contra la bretxa digital, ni d’acompanyament a l’escolaritat, i tampoc s’estan destinant els més de 360 milions d’euros que s’han rebut per part de l’Estat per adaptar les escoles a la nova realitat, com per exemple, per reduir les ràtios de tots els cursos, demanda històrica de la comunitat educativa, que en aquest context pren molta més importància. El personal docent contractat és insuficient i, encara que es deixaran la pell per tirar el curs endavant, la seva vocació té un límit i no poden estar sempre traient les castanyes del foc a una conselleria incompetent.

L’escola ha de ser presencial perquè és l’única manera de garantir el dret a l’educació de totes les criatures (també de les que no tenen accés a un portàtil o una bona connexió a internet) i perquè sense escoles no hi ha igualtat d’oportunitats i tampoc hi ha conciliació. Les famílies i la gent del carrer ho tenen clar, ara toca que les administracions actuïn en conseqüència.