Skip to main content
Notícies

Modem DEBAT: Ensenyament

By 5 marzo 2016No Comments

Si no vas poder assistir dimecres passat al Debat de Ensenyament, a continuació et fem un resum.

El propassat dia 24 de febrer es va celebrar a l’Edifici Castelldefels Projeccions un debat sobre ensenyament. L’acte, organitzat per Movem Castelldefels dins del cicle de debats sobre temes d’interès que promou la nostra plataforma, va comptar amb la presència de la Montse Conejo, secretària de la FAPAC, en Benet Castillejos, delegat de CCOO en l’àrea d’ensenyament, i de la Ivana Travesí, regidora d’Educació de Castelldefels. També hi era convidada tota la comunitat educativa de la nostra població, com ho demostra el fet que la sala estigués gairebé plena.

20160224_191123Tot i que el motiu més immediat del debat el constituïa el tancament d’aules de P3 que pretén el Departament d’Ensenyament per al proper curs, les inquietuds expressades pels assistents van anar -com és lògic- molt més enllà. Abans d’iniciar el debat pròpiament dit, cadascun dels convidats va fer una lectura de la situació actual. Benet Castillejos va posar èmfasi en el fet que amb la LEC (darrera Llei d‘Educació de Catalunya) es va passar de considerar l’ensenyament un “servei públic” a “d’interès públic”, amb la qual cosa ja no cal programar les decisions a prendre a mig o llarg termini. Castillejos també oferí una dada prou significativa: l’estalvi de 2,5 milions d’euros que suposarà el tancament dels 59 grups de P3 a tot Catalunya. Finalment observà la magra inversió en formació professional que pateix la nostra localitat i reclamà una planificació a llarg termini el mapa escolar de la nostra comarca.

20160224_191044Per la seva banda, Montse Conejo, des de la demanda d’autèntica qualitat a l’ensenyament, va lamentar el criteri discriminatori del Departament d’Ensenyament pel que fa al tancament de grups: només en l’escola pública -i no en la concertada- es fa de manera preventiva. La secretària de la FAPAC va tenir paraules molt dures cap el “discurs penós” del govern de Catalunya davant el fracàs escolar o la manca de previsió per a construir nous instituts i, davant de tots aquests problemes, va fer una crida a la lluita unida.

Finalment, Ivana Travesí va reclamar al Departament d‘Ensenyament una major implicació en la co-responsabilitat amb els municipis en materia d’ensenyament i va assenyalar especialment la davallada de pressupost des de l’inici de la crisi, cosa que contrasta amb l’augment a favor de l’escola concertada en aquesta mateixa época. També va citar el cas del quart institut de Castelldefels com a exemple de la no assumpció de les competències que corresponen a l’esmentat departament. Va suggerir com a exemple de solució per a la situació actual del model d’institut-escola i es va mostrar partidària de no tancar cap grup a P3 abans de conèixer els resultats de la matriculació, de baixar les ràtios i de revisar l’oferta de batxillerat (on ja es fa necessària una modalitat artística) i de formació professional.

El torn obert de paraules va girar al voltant de les inquietuds els assistents vers la massificació als instituts, la necessitat d’abordar un nou model educatiu o la d’elaborar un mapa escolar més racional, qüestió aquesta última que -va recordar la regidora- és competencia del Departament d‘Ensenyament, però en la que l’equip de govern municipal espera poder-hi treballar conjuntament.

Va tancar l’acte Candela López, alcaldessa de Castelldefels, tot convidant la ciutadania a participar en temes que, com el de l’educació de les generacions futures, interessen a tothom.