Skip to main content
NotíciesOpinióPremsa

No a la guerra

By 26 abril 2022No Comments

El passat dia 24 de febrer, Rússia va iniciar una ofensiva militar sobre Ucraïna que encara que semblava impossible que arribés a passar molts analistes i experts en política internacional ja venien advertint des de fa anys. Per entendre el conflicte a fons ens correspondria  accedir a informació contrastada d’experts en història i política internacional i així poder entendre les causes també des d’una perspectiva estricatament acadèmica.

 

Però com diu l’expert en geoestratega Lanxing Xiang en una recent entrevista a La Vanguardia; “La invasión de Ucrania no tiene justificación pero sí causas”. Aquesta frase és molt rellevant sota el meu punt de vista, ja que no s’ha de confondre l’anàlisi de les causes i els motius de Rússia com una justificació sinó com un exercici per aplicar les solucions que contribueixin de veritat a una pau estable. La condemna a Vladimir Putin és inequívoca, ja que és el seu règim el que ha pujat el nivell de l’escalda bèl·lica fins a límits salvatges.

 

Arribats a aquest punt ens toca posar-nos a disposició de les principals víctimes de la guerra, la població ucraïnesa, a través de totes les vies possibles, sempre de manera coordinada amb organitzacions especialitzades en ajuda humanitària. Si voleu ajudar, recomano sempre adreçar-vos a l’Ajuntament de Castelldefels o a Organitzacions com Creu Roja per tal que la bona voluntat d’ajuda sigui realment efectiva.

 

Pel que fa a Castelldefels, som una ciutat d’acollida i solidària, ho hem estat sempre, i farem tot el que estigui al nostre abast per donar suport i acollir a víctimes de la guerra. I ho hem de fer amb elles, com ho hauriem d’estar fent amb totes les víctimes de centenars de conflictes, que estan debastant a molts racons del mon, la vida de molta gent. De la mateixa manera és fonamental seguir difonent un discurs de Pau i solidaritat a les escoles, ja és hora que  les nacions i diferents pobles del món cooperem més i competim molt menys. La història ja ens ha ensenyat en nombroses ocasions l’alt preu de la guerra, sobretot per a les classes mitjanes i populars, i dels perills d’entrar en una dinàmica d’enfrontament entre blocs.

 

L’Arcadi Oliveres deia que hi ha moltes accions que es poden fer per la Pau; avançar en matèria de drets humans, justícia climàtica, cultura de la no-violència, l’educació per la pau… però el més important es rebutjar radicalment les guerres, totes les guerres, des d’Ucraïna fins al Yemen, des de Myanmar fins Mali.

 

Ara i sempre: no a la guerra. Javier Martín Sainz Article publicat a La voz de Castelldefels