Skip to main content
Notícies

Sé el que vàreu dir a l’últim Ple (sobre ordenances i comerç local)

By 4 noviembre 2016No Comments

ordenanzas del último pleno castelldefels

Des del Govern d’esquerres de la ciutat fem política per redistribuir la riquesa, posant l’accent en ajudar a qui pitjor ho està passant, defensant els drets de les persones més desafavorides. Millorem la qualitat de vida dels veïns i les veïnes de Castelldefels, i ho fem també amb polítiques tributàries que fomentin l’economia local. Les ordenances fiscals del 2017 que vam aprovar al Ple del 27 d’octubre, amb l’únic vot contrari del Partido Popular, tenen com a criteri aquests principis.

Les ordenances fiscals ens ajuden a poder comptar amb els recursos necessaris per assolir un model de ciutat més equitativa i amb més justícia social. De cara a l’any vinent hem congelat els impostos, les taxes i els preus públics, per no incrementar la pressió fiscal sobre els ciutadans, especialment sobre aquells que encara pateixen una situació de vulnerabilitat social, per la cronificació de la pobresa que ens ha portat la crisi econòmica dels últims anys. Per això proposem crear subvencions a l’IBI per a aquelles famílies amb més dificultats, com pot ser el cas de les famílies monoparentals.

Una de les nostres prioritats també és donar resposta al patiment de la població que no té accés a un dret fonamental com és l’habitatge. Com que no volem tenir gent sense casa i cases sense gent, aprovem un protocol per inspeccionar aquells habitatges buits, en propietat de bancs i grans propietaris. A més, seran els bancs i els grans propietaris qui es facin càrrec de la despesa que aquestes inspeccions generin per a l’Administració. D’una altra banda, fem extensiva l’exempció de les plusvàlues a aquelles persones que hagin estat desnonades del seu habitatge habitual, independentment dels anys d’empadronament de les persones afectades. Aquesta és una demanda que ha estat llargament reivindicada durant els últims anys per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Una altra prioritat és el medi ambient. Fer una ciutat més sostenible és un dels objectius d’aquest govern. Per això, els vehicles amb el distintiu de 0 emissions no hauran de pagar estacionament durant les dues primeres hores d’aparcament en zona blava o verda i els eco només hauran de pagar-ne el 50%. També hem congelat tots els preus públics i en el cas del Castell i del teatre els hem rebaixat. El Castell i el Teatre Plaza tindran un ús més assequible i qui els llogui haurà de pagar un 50% menys respecte el preu de l’any passat al Castell i un 10% menys al teatre.

I l’economia local també gaudirà d’avantatges a Castelldefels ja que el coworking serà bonificat en un 50%. Amb aquestes ordenances, fomentem la creació d’ocupació, ja que les empreses que canviïn o que ampliïn la seva social i creïn un lloc de treball es podran acollir a la taxa 0 per llicència de nova activitat. I les que paguen I’IAE tindran una bonificació d’aquest impost quan creïn 5 o més llocs de treball.
Precisament el comerç local va centrar l’atenció en l’últim Ple municipal. Des del Govern d’esquerres creiem en el comerç local com a motor econòmic. Fomentant les seves activitats ajudem a dinamitzar la ciutat, amb la creació de llocs de treball i amb la consolidació entre els veïns i les veïnes del sentiment de pertinença a Castelldefels.

L’any 2015 vam heretar a l’Ajuntament una àrea de Comerç i Turisme desestructurat, amb manca de personal tècnic i sense una política definida. En un context global difícil per a la supervivència del petit i mitjà comerç, la nostra primera tasca va ser reconstruir aquesta estructura, conformant un equip de treball que ara ens permet defensar els interessos dels 2.000 establiments comercials de la ciutat.
Hem potenciat les Jornades de Portes Obertes al Castell, amb més presència dels comerciants i amb èxit de públic. Amb el Gremi d’Hostaleria hem millorat l’organització de la Mostra de Cuina, la Ruta de la Tapa, el Passaport Gastronòmic i les Trobades Gastronòmiques. La mateixa dedicació hem posat en les fires comercials del Mercat del Mar, Sant Ponç i Castrum Fidelis; i en la recent activitat “Castelldefels Open Night“. I sense oblidar la defensa dels interessos dels restauradors del Baixador durant les obres del tercer tram del Passeig Marítim.

La dinamització del comerç local està darrere la campanya “Urban Shopping“, que pròximament portarem a terme amb els municipis del Delta del Llobregat, donant protagonisme a les botigues de proximitat davant la proliferació de grans superfícies comercials al territori. En l’últim Ple una de les entitats comercials de la ciutat, el XECC, va mostrar la seva disconformitat amb algunes de les iniciatives portades a terme per aquest Govern. La nostra predisposició al diàleg està vigent des del primer dia del mandat i així ho continuarà sent. El nostre objectiu com a màxims responsables polítics de la ciutat sempre ha estat i continuarà sent aconseguir que els 2.000 establiments comercials de Castelldefels creixin, mirant el futur amb optimisme.

Candela López Taglia
http://www.elblogdecandela.org

Castelldefels. 04.11.2016