Skip to main content
Notícies

Per què la biblioteca de Castelldefels es diu Ramon Fernàndez Jurado?

By 5 marzo 2016No Comments

rfernandezjuradoLa biblioteca de Castelldefels tenia el nom de Ramon Fernàndez Jurado des que es va inaugurar als baixos del Poliesportiu de Can Roca l’any 1986, quan feia gairebé dos anys que en Ramon havia mort. Era regidor a Castelldefels pel PSC i diputat al Parlament de Catalunya, on només va poder anar a la sessió de presa de possessió, ja molt malalt. Va morir al cap d’un mes.

El motiu de posar el seu nom a la biblioteca no va obeir a la seva personalitat política, sinó a la cultural. En Ramon, ebenista d’ofici, era narrador i poeta i un usuari constant de les biblioteques que va anar trobant al llarg de la seva vida.
Un dels seus poemes és ‘Somio un Castelldefels’, inclòs en aquest facebook.

El govern municipal que va crear la biblioteca al servei de la ciutadania, en un moment en què només hi havia a la ciutat una sala de lectura d’una entitat bancària, ho va fer tot considerant que Castelldefels necessitava i es mereixia tenir una biblioteca, el nom de la qual recordés un usuari, narrador i poeta com en Ramon. I en Ramon mereixia, per la seva trajectòria literària i de lluitador per la pau, la democràcia i la llibertat durant tota la seva vida, que el seu nom fos visible i un exemple per a tothom.

Al cap de 26 anys, el 2012, aprofitant el trasllat de la biblioteca a un nou emplaçament, el govern municipal del moment va decidir canviar-li el nom pel de Biblioteca Central, deixant el nom d’en Ramon a la sala contigua. Però en Ramon no era home d’espais, sinó de biblioteques.

Amb el nou canvi de govern, el 23 de juliol del 2015,el ple de l’Ajuntament va acordar recuperar el nom de la biblioteca, pel qual ha lluitat durant els quatre darrers anys el Col•lectiu Ramon Fernàndez Jurado, recollint signatures i celebrant diversos actes culturals, entre els quals un Concurs Literari en català, castellà i Esperanto, els premis del qual eren donacions d’artistes i escriptors de la ciutat.

María Josep Udina