Skip to main content
Notícies

Movem Castelldefels s’oposa al projecte d’urbanització del Passeig de Pi Tort

By 5 julio 2018No Comments

Movem Castelldefels considera que urbanitzar el carrer de Pi Tort segons l’avantprojecte proposat és contraproduent, ja que es tracta d’una obra de gran abast que contempla l’ampliació de la calçada a quatre carrils, passant d’una amplada de 9 metres a 28. Fet que suposa la invasió d’una part de l’espai naturalitzat en l’entorn de l’Olla del Rei.

El Passeig de Pi Tort forma part de la zona coneguda com l’Olla del Rei, on s’ubica el Campus de la Mediterrània de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Dins d’aquest campus, la construcció d’un estany de laminació i el pas dels anys han afavorit la formació d’un espai natural en uns terrenys que estan qualificats d’edificables i que són propietat de la Generalitat de Catalunya.

La Generalitat va cedir aquests terrenys a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ubicat al Campus de la Mediterrània de la Universitat Politècnica de Catalunya, i l’any 2017, l’Institut va decidir ampliar les seves instal·lacions en aquesta zona de Castelldefels. En aquest context, la Generalitat es va comprometre a urbanitzar el passeig Pitort per tal d’habilitar un accés al campus i a l’ICFO des d’aquesta via.

Per a Movem, “que Castelldefels aculli un campus universitari i un organisme com l’ICFO és molt positiu per a la ciutat, tant pel prestigi que li aporta com per l’oportunitat que li ofereix de desenvolupar projectes en diversos àmbits com l’educació i les noves tecnologies”. És per aquest motiu que Movem Castelldefels va votar a favor de la moció que es va presentar a la sessió del Ple de l’Ajuntament de Castelldefels el passat 31 de maig, on es defensava que l’ICFO construís l’edifici que necessitava per ampliar les seves instal·lacions, alhora que l’Ajuntament es comprometia a revisar el Pla General Metropolità per tal de modificar-lo amb la finalitat de preservar els espais naturals d’interès de la zona coneguda com l’Olla del Rei. Aquesta moció fou aprovada per unanimitat.

A hores d’ara, i després del conflicte amb la Plataforma “Salvem l’Olla del Rei”, la Fundació Pere Mir ha renunciat a ampliar l’ICFO en aquests terrenys i, per tant, segons Candela López, portaveu de Movem Castelldefels, “urbanitzar el carrer de Pi Tort segons l’avantprojecte proposat és contraproduent, ja que es tracta d’una obra de gran abast que contempla l’ampliació de la calçada a quatre carrils, passant d’una amplada de 9 metres a 28, fet que suposa la invasió d’una part de l’espai naturalitzat”. D’altra banda, valora que “a més tenint en compte que no hi ha cap acord signat amb la Generalitat de Catalunya per tal que carregui amb el cost econòmic de les obres, tal i com estava previst”.

La zona taronja és la que serà afectada per l'ampliació del passeig.

La zona taronja és la que serà afectada per l’ampliació del passeig.

Movem Castelldefels ha votat en contra de la urbanització del Passeig de Pi Tort, aprovant-se amb el vot favorable de PSC-ERC-Si Pot i PdeCat.

Per a Ramon Morera, Regidor de Movem Castelldefels responsable de l’àrea de Medi Ambient, “l’aturada de les obres d’ampliació de l’ICFO permet guanyar temps per fer un projecte d’urbanització que compti amb l’opinió del veïnat de la zona i preservi al màxim l’entorn natural” i també afirma que “per redefinir el projecte d’urbanització del carrer Pi Tort és important conèixer les conclusions de l’estudi mediambiental que ha encarregat l’àrea de medi ambient de l’Ajuntament i que arribarà en les properes setmanes”. Afegint que a més, “s’ha d’instar la Generalitat de Catalunya a modificar el Pla General Metropolità i cal reafirmar el seu compromís de pagament de les obres, tal com li correspon per ser la propietària dels terrenys, alhora que cal atendre les necessitats de desenvolupament del Campus Universitari de la Mediterrània”.

 

 

Vista de perfil de la distribució dels carrils en les dues zones, la més ampla i la més estreta.

Vista de perfil de la distribució dels carrils en les dues zones, la més ampla i la més estreta.

 

 

Vista des de dalt de la distribució dels carrils i afectació a l'espai natural.

Vista des de dalt de la distribució dels carrils i afectació a l’espai natural.

 

 

Projecte complet del carrer Pi Tort amb l’edifici de l’ICFO

Leave a Reply