Skip to main content
NotíciesOpinióPremsa

Quan hi ha un Govern amb voluntat d’acord hi ha pressupostos

By 23 enero 2023No Comments

Article publicat a El Castell el mes de gener, signat per la Candela López Tagliafico

En les últimes setmanes la nostra formació al Parlament, els companys i les companyes d’En Comú Podem, i el Govern de la Generalitat, en mans d’Esquerra Republicana, han signat un acord de cara a poder tenir uns pressupostos per a l’any 2023. Això obre un nou temps polític que ha de continuar amb l’ampliació de suports, especialment del PSC, per tal que la Generalitat de Catalunya pugui disposar dels diners necessaris per fer front a les necessitats de la població catalana durant el pròxim any.

Els pressupostos són l’eina que ens serveix per reforçar les polítiques socials garantint els serveis bàsics de l’estat del benestar, com la sanitat, l’educació o les ajudes per a la població vulnerable. Davant l’actual crisi social els acords polítics amb sensibilitat d’esquerres són bàsics per protegir a qui més pateix els efectes d’aquesta greu crisi. És per això que des d’En Comú Podem s’ha aconseguit que la Generalitat destini el 20% del pressupost de salut pels nostres centres de salut, amb el compromís d’arribar al 25% en dos anys. Els impostos a les grans fortunes i als pisos buits; 87 milions d’ajuts al lloguer, rebaixes del transport públic durant tot l’any i 180 milions per ampliar el parc públic d’habitatges són altres compromisos que hem arrencat d’ERC en el procés de negociació.

El que demostra aquesta aproximació entre el Govern i l’oposició d’esquerres al Parlament, també a l’estat, i a molts ajuntaments com el de Barcelona, és que quan hi ha un executiu amb voluntat de diàleg, l’acord és possible. Tant de bo ERC es comportés de la mateixa manera a Castelldefels on les urgències socials també són la nostra prioritat. De cara al 2023 el Govern municipal (ERC + PSC) encara no ha posat sobre la taula ni una sola proposta de pressupostos. I no oblidem que els de l’any 2022 aquest Govern va preferir pactar-los amb la dreta, amb Ciutadans, traint així l’acord progressista que totes les forces d’esquerres vam signar a Castelldefels el 2019.