Skip to main content
Notícies

L’alcaldessa de Castelldefels trenca l’acord de govern, provoca la sortida de Movem En Comú Podem i es queda en minoria

By 15 mayo 2020No Comments
  • Movem En Comú Podem lamenta la decisió de l’alcaldessa Maria Miranda de retirar-li unilateralment les delegacions d’Habitatge, Comerç i Serveis Socials, trencant així l’acord de govern, que fins ara havia estat fruit del diàleg
  • La formació vol fer un traspàs de carteres endreçat i es mostra disposada a mantenir les responsabilitats de govern fins que acabi l’estat d’alarma
  • “En cap cas donarem l’alcaldia al PP i farem una oposició constructiva”, explica la portaveu Candela López

La decisió de l’alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda (PSC), de trencar l’acord de govern ha provocat la sortida de Movem En Comú Podem, que l’organització vol formalitzar un cop acabi l’estat d’alarma i que deixarà en minoria el govern local. Dimarts, l’alcaldessa va signar un decret retirant a la formació les delegacions d’Habitatge, Comerç, Serveis Socials i Dependència, repartint-les entre la resta de socis de govern (PSC, ERC i JxCat) sense haver arribat a cap acord amb Movem En Comú Podem. La formació rebutja aquesta decisió unilateral, ja que es tracta d’àrees que l’acord de govern li atorga i que formen part de les seves prioritats polítiques. 

Es tracta d’àrees que fins ara estaven sota la responsabilitat de la regidora Ana Quesada, que va abandonar recentment Movem En Comú Podem però que conserva l’acta de regidora. “L’alcaldessa finalment ha accedit a complir el Pacte Antitransfuguisme retirant-li les seves responsabilitats, però ha preferit ignorar les parts del pacte que no li agraden, com quan s’assegura que les formacions afectades per un cas de transfuguisme no poden veure reduïdes les seves competències o el seu pes polític, ja que aquest li ve donat pel suport rebut per part de la ciutadania a les eleccions”, lamenta la portaveu de l’organització, Candela López. Tot i això, Movem En Comú Podem es va obrir a negociar una nova redistribució de les delegacions, però sempre consensuada i no unilateral.

El juny del 2019, el PSC, Movem En Comú Podem i ERC van signar un acord de govern que establia que Movem En Comú Podem gestionaria àrees tan cabdals com Habitatge o Serveis Socials. “El que llavors es va acordar a una taula de negociació, ara l’alcaldessa ho vol canviar a base de decrets i sense acordar-ho amb la nostra formació. Lamentem que s’hagi optat per un govern en minoria en comptes de negociar i arribar a acords, davant d’aquesta greu crisi social i econòmica, que requeriria governs sòlids i forts, amb capacitat per poder donar resposta als nous reptes”, sosté López. L’alcaldessa també pretenia alterar les majories de la junta de govern per donar-li més pes polític a JxCat, un pes superior al que les urnes li van atorgar. Movem En Comú Podem, única formació que es va oposar a la seva entrada al govern, no comparteix aquest gir a la dreta del govern.

Una oposició “útil i constructiva” que en cap cas donarà l’alcaldia al PP

“No hem vingut aquí per la poltrona, sinó per canviar les coses. Un cop hem vist que l’alcaldessa ha trencat l’acord de govern, estem disposats a fer una oposició útil i constructiva, mantenint els nostres compromisos amb la ciutadania que ens va donar suport a les passades eleccions”, detalla López, que afirma que la seva organització vol mantenir les seves responsabilitats de govern fins que acabi l’estat d’alarma i s’hagi pogut fer un traspàs de carteres “endreçat i responsable”. Des de l’oposició, Movem En Comú Podem vol fiscalitzar amb rigor el govern en minoria de Maria Miranda i participar de forma activa en el Pacte de Ciutat per contribuir en aquest procés de reconstrucció social i econòmica.

“Volem que els veïns i veïnes d’esquerres tinguin clar que a Castelldefels no passarà el que hem vist a Badalona. Mai utilitzarem els nostres vots per donar-li l’alcaldia al PP”, defensa López. En les últimes eleccions, la ciutadania va demanar a través de les urnes que les esquerres es posessin d’acord. En aquest sentit, l’organització comparteix la frustració per no haver-ho aconseguit, assumeix les seves responsabilitats i anima a totes les organitzacions d’esquerres a fer una autocrítica honesta. A la vegada, remarca la seva voluntat de continuar arribant a acords amb les esquerres. 

La militància de Movem En Comú Podem vol posar de relleu tot el que s’ha aconseguit durant els últims 5 anys al govern, i lamenta que l’alcaldessa Maria Miranda hagi escollit governar en minoria, enmig de la crisi més colpidora de les últimes dècades. En aquest sentit, l’assemblea vol expressar la seva profunda decepció i tristesa pel trencament dels ponts entre dos espais polítics que han compartit molts anys de govern a l’Ajuntament des del restabliment de la democràcia.